Legge ferdigplen
Underlag og forberedelser
- Skal du følge boka bør du ha minimum 30-40 cm med jord. Men vi har fått tilbakemeldinger fra kunder som har opplevd gode resultat helt ned i 20 cm. Hva som er under jorden har også noe å si, er det bare en sprengt tomt med stein er det viktigere med nok jord enn om det er en gammel skogbunn. Dette fordi det fortsatt er kapillærtransport i en skogbunn som kan holde på vann og næring, mens i stein/pukk er det ingenting.
- Konsekvensen av for lite jord er at området blir mer tørkeutsatt.
- Jorden bør ligge litt etter den er lagt ut slik at den setter seg før ferdigplenen rulles ut. Den skal komprimeres og pakkes enten ved bruk av plenrulle eller ved vanlig fottråkk.
- Jorden må rakes og fordeles slik at man får et slett og jevnt underlag.
- Stein og andre fremmedelementer med en diamete rover 2-3cm fjernes fra topplaget.
- Vi leverer ikke jord, men skal du bestille jord anbefaler vi en god og næringsrik jord, gjerne litt sandholdig. Spør om råd der du bestiller. Unngå for mye leire da denne jorden ikke drenerer like godt. Unngå også for mye organisk materiale da dette vil råtne bort over tid og du kan risikere at det slette underlaget du jobbet deg frem til da du la ferdigplenen faller sammen og blir humpete. Litt organisk er bare bra.
Legging
- Dette trenger du: kniv, rake, gjødsel og vann.
- Et tips er å følge en rett linje når du begynner å legge ferdigplen, begynn gjerne langs et hus eller en hekk. Viktigst er å gjøre det som er mest naturlig på området der du skal legge plen, og i den rekkefølgen som gjør at du trøkker minst mulig på gresset etter at det er lagt.
- Vi foretrekker å rake opp et og et område tilsvarende bredden på rullen. For så å jobbe seg videre, «rake, legge, rake, legge, osv». Da får man opp litt fersk jord, du kan sørge for å fjerne stein som kommer opp og i tillegg sørger man hele tiden for at underlaget er slett.
- Rullene legges forbandt, slik som man også legger et gulv. Avkappet du får på den ene rekken starter du med på den neste.
- Ikke dra for mye i rullene når du legger de ut, da risikerer du at de krymper når de tørker. Dette kan føre til «sprekker mellom rullene». Legg rullene godt inntil hverandre både på kortsiden og langsiden. Opplever du sprekker de neste ukene vil dette like vell gro seg til over tid. For å fremskynde prosessen kan du fylle igjen disse sprekkene med jord eller sand.
- Vi anbefaler en kraftig tapetknivfor å kutte til ender, inntil blomsterbed og lignende. Tollekniv kan også brukes.
- Mange bruker en plenrulle å ruller over etter plenen er lagt for å sørge for at alle rullene er i kontakt med jorden. Men om du sørger for at hver rull ligger riktig underveis i prosessen er dette mer enn godt nok.
- Tidsbruk ved legging: Forvent å bruke 3-4timer per 100kvm per person. Dette kan variere med tanke på hvor langt man må bære og hvor mye kutting og tilpasning som kreves.
Vedlikehold de neste 2 ukene
- Vanning er livsviktig for å få et pent resultat. Ferdigplenen har enda ikke satt røtter og er 100% avhengig av at du vanner det hver dag slik at røttene får vann.
- Vann så fort som mulig etter du har lag plenen. OBS! Ved spesielt varme dager bør du begynne å vanne underveis i leggingen, dra gjerne med deg sprederen mens du jobber deg bortover.
- Vi anbefaler 20-30mm vann hver dag i 2 uker etter at du har lagt plenen. Dette bør du gjøre på morgen eller kvelden for at mest mulig vann kommer ned i gressmatta og ikke fordamper i varmen. Normalt er 20mm ca 2timer med sprederen, men det kan variere noe etter vanntrykk og type spreder. Skal du sjekke hvor mye vann som kommer, sett en isboks på plenen mens du vanner (den må ha rette/vertikale kanter) og se hvor langt tid det tar til det er blitt 20mm i boksen. Husk at hvis du bare har en spreder og må flytte den, så er det 20mm per sted.
Vedlikehold etter 2 uker
- Se råd og tips til vedlikehold for en etablert plen.