Skip to main content

Råd og tips

Gjødsel

For øyeblikket tilbyr vi ikke gjødsel, da vi ser at de fleste hagesentre har det nødvendige utvalget. Vi gir imidlertid gjerne råd om hva du bør velge og hvordan du gjødsler plenen riktig.

Det finnes mange typer gjødsel på markedet. Vi anbefaler primært en hagegjødsel/fullgjødsel. Et godt alternativ er helgjødsel eller annen organisk gjødsel, som er mer enn tilstrekkelig for den som har en middels interesse for plenpleie. Følg bruksanvisningen på pakken, men som en tommelfingerregel kan du regne med 2-4 kg per 100 kvm. Gjødsle heller lite og ofte; den første gjødslingen på våren kan gjerne være med full dose. Vi anbefaler å gjødsle omtrent en gang i måneden i vekstsesongen: mai, juni, juli og august. Planter er levende, så det er viktig å følge med og justere etter behov. Husk at det enten må regne godt, ellers må du vanne selv etter du har gjødslet for å unngå å svi plenen, dersom det blir liggende uoppløste gjødselkort på gresset.

Ønsker du å forbedre vedlikeholde av plenen din ytterligere, finner du mer informasjon nedenfor som kan hjelpe deg med å forstå gjødsel bedre og dermed ta enda bedre valg for hagen din.

Vi anbefaler å gjødsle lite og ofte

Hva gjør de forskjellige næringsstoffene i gjødselen?

På gjødselpakkene er det ofte oppgitt en NPK verdi. NPK står for Nitrogen, Fosfor og Kalium. Det kan f.eks. være oppgitt en NKP 12-4-18. Dette betyr at det er 12% N, 4% P og 18% K.

  • Nitrogen: Gjør at vi får økt plantevekst og bladvekst. Det er på en enkel måte byggesteinen til planten, og det som gjør at planten vokser.
  • Fosfor: Dette næringsstoffet utvikler rotsystemet. Noe som er viktig for at røttene skal utvikle seg godt. Vi vil at røttene skal strekke seg langt for å finne vann og næringskilder. Et godt etablert rotsystem vil også være mer robust ved ytre påkjenninger som tørke eller mangel på næring.
  • Kalium: Øker saftspenningen i planten og gir den grønne fargen. Bidrar til riktig juice spenning og er nødvendig for transport av sukker og stivelse i planten. Bidrar til en sterke plante ved frost og tørkepåkjenning.

Tips: Når planten er i vekst vil også planten være mørkere i grønnfargen. Du kan derfor se at en plen trenger mer næring når den begynner å bli svakere grønn eller til og med gul, da har den ikke nok næring til å vokse og du bør gjøre tiltak. Samme symptomer vil forekomme ved tørke, så ta en vurdering på hva du mangler, næring eller vann.

Verdt å tenke på: Når du gir riktig næring til gresset vil gresset ha optimale forhold for å trives. Det betyr at det blir vanskeligere å ugress å etablere seg.

På siste gjødsling for sesongen kan man vurdere å gå over på en høstgjøldsel som har mindre nitrogen, og mer fosfor og Kalium. Fosfor og Kalium gir planten en ekstra «nistepakke» på vei inn i vinteren. Seneste gjødsling bør være i August (senest i September). Men vær obs på at når du gjødsel så sent, må du også klippe gresset utover høsten. Det kan by på problemer når man får mer regn i denne perioden og du må kanskje ut å rake og fjerne avklippet gress ved behov.

Vanning

Vanning ved etablering av ferdigplen

Start vanningen så fort som mulig etter du har lag plenen. OBS! Ved spesielt varme dager bør du begynne å vanne underveis i leggingen, dra gjerne med deg sprederen mens du jobber deg bortover.

Vi anbefaler minimum 20mm vann hver dag i 2 uker etter at du har lagt plenen. Normalt er dette 2timer med sprederen, men det kan variere noe etter vanntrykk og type spreder. Skal du sjekke hvor mye vann som kommer, sett en isboks på plenen mens du vanner (den må ha rette kanter), og se hvor langt tid det tar til det er blitt 20 mm i boksen. Husk at hvis du bare har en spreder og må flytte den, så er det 20 mm per sted den står.

Vanning av etablert plen

Normalt skal det ikke være nødvendig å vanne en etablert plenen. En kort tørkeperiode kan også bare være fint for plenen, fordi man «trener» plenen til å håndtere også dårlige forhold. Den må kanskje strekke røttene enda litt lengre for å finne vann, og da er den mer hardfør til neste runde med tørke. Men når vi får tørkeperioder over lengre tid, vil det være en fordel å få vannet for at det ikke blir helt gult. En tommelfingerregel er å heller vanne mye, for så å ikke vanne på en stund igjen. Hvis du da vanner minimum 20-30 mm (en rotbløyte), så trekker dette vannet ned og ligger som en reserve i jorda. Da kan gresset bruke av dette, og igjen måtte strekke seg etter vannet når den trenger det. Dette vil hjelpe gresset der og da, men også styrke det på sikt.

Klipping

  • Klipping bør gjøres jevnlig. I høysesong og ved riktig gjødsling betyr ofte 2 ganger i uka. På vår og høst noe sjeldnere.
  • En regel er at du ikke bør klipp mer enn 1/3 av gresset sin høyde.
  • Vi anbefaler robotklipper. Vi ser at alt for mange utsetter å klippe. Da blir gresset langt og avklippet for langt når du først er ute med gressklipperen. En robotklipper vil kunne klippe litt hver dag, og vi ser enorm forskjell på kvalitet på gressmatten ved bruk av robotklipper. Dessuten ser vi også at de som har robotgressklipper tørr å gjødsle mer riktig (siden de ikke selv må ut å klippe manuelt), de får da er penere resultat. Men, er du flink til å gå ut med den vanlige klipperen, så er det mer enn bra nok og like godt

Kalking

Kalking gjør vi for å heve PH verdien i jorda: Vi ønsker en PH mellom 6-7. Dette hjelper planten til å ta opp næringen som er tilgjengelig for den. Blir den for høy eller lav klarer ikke planten å utnytte næringen i jorda, og man får ingen vekst. Vi anbefaler å kjøpe en enkel PH test på hagesenteret, da finner du raskt ut om du har behov for å kalke eller ikke.

Tidligere anbefalte vi å kalke hvert 3-5år. Men har du riktig PH verdi i jorda ved bruk av en test, skal du ikke ha behov for det.

Myten om at kalking gjør at du fjerner mose er også feil. Dersom jorden har feil PH-verdi, har gresset ikke får gode nok vekstvilkår, og andre uønskede vekster (slik som mose) får lov å etablere seg. Det er viktig å presisere at kalk ikke fungerer mot mose, men kalk hjelper å regulere PH-verdien. Når du har riktig verdier vil du gi bedre vekstvilkår for gresset og mindre mose og annet ugress får plass.

Ta kontakt med oss for mer informasjon og bestilling

Vi er her for å hjelpe deg med å få
den perfekte plenen!
Kontakt oss nåRing nå +47 913 89 941

Lufting og/eller raking om våren

På våren, før du gjødsler, anbefaler vi å rake godt over plenen for å få å opp alt det gule og døde gresset som har samlet seg over vinteren. Har du en veldig tett plen kan du med fordel også bruke jernrive for å rake ned i gressmatten. Dette gjør man fordi man sørger for at lys slipper ned mellom gresset og legger til rette for nye skudd fra bunnen av. Dette er å lufte plenen på den litt en enklere måten.

Er du hakket mer viderekommen på plen kan man kjøpe eller leie en plenlufter. Plenlufteren vil fungere som en mer effektiv jernrive. Den kutter ned i gressmatten med kniver og løsner mye av det gamle og døde. I løpet av sesongen kan man også vurdere dette når du ser at det er mye filt og at plenen er veldig tett i bunnen. Lufting bør skje når gresset er i god vekst, slik at det har sjans til å etablere seg raskt i sårene man skaper med å kutte ned i matten.

Rake bort lau og gammelt gress fra plenen på høsten

Det er en stor fordel å få bort alt lau og blader fra gresset før vinteren kommer. Dersom dette ikke gjøres, vil ikke gresset få nok lys og du kan risikere at gresset dør på disse områdene. Da får gresset gule flekker som bruker lengre tid på å bli fine når våren kommer.

Reparere eller etterså?

Har du fått skader på plenene, så kan man enten etterså eller lappe inn med ny ferdigplen. Vi leverer også små kvanta fra 1kvm som du kan kutte til det som passer hos der. Døde flekker på plenen kan komme av sår etter vinteren, hunden har tisset og gresset blir gult, du har hatt et telt stående som gjør at gresset er dødt eller andre årsaker.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan bestiller jeg?

Ring oss gjerne på telefon for bestilling. Bestiller du via skriftlige kanaler er ikke ordren registrert før du mottar en skriftlig bekreftelse. Normalt svarer vi deg samme dag, men ved stor pågang kan det hende at vi trenger en ekstra dag før vi får behandlet bestillingen.

Telefon: 913 89 941
Nettside: https://agderferdigplen.no/kontakt-oss/
Facebook: https://www.facebook.com/agderferdigplen
SMS: 913 89 941

OBS: Vi foretrekker bestillinger på telefon. Bruker du skriftlig bestilling er ikke bestillingen bekreftet før du får en bekreftelse tilbake. Normalt får du det samme dag, men med stor pågang kan det hende at den ikke kommer før dagen etter.

Hvor lang tid tar det fra dere sår til dere kan selge plenen

Det tar gjennomsnittlig 2 år fra såing til høsting av ferdigplen.

Når kan man legge ferdigplen?

Du kan legge ferdigplen hele året så lenge det ikke er frost! Oppstart på våren avhenger litt av når det tørker på jorde og når varmen kommer slik at gresset blir litt grønt før vi selger det. På høsten setter frosten en stopper for oss på et tidspunkt.

Kan man legge ferdigplen på allerede etablert plen?

Det vil alltid være mest optimalt å fjerne gammel torv, frese opp jorda og planere ut før du legger ferdigplen (hyperlink til «legge ferdigplen»). Men skal man gjøre det litt enkelt for seg selv kan man ta en «short cut». Klipp ned gammelt gress så lavt som mulig, fyll på jord så du dekker det gamle gresset og rull ut ferdigplen på vanlig måte.

OBS: Det kan ta noe lengre tid for ferdigplenen å etablere seg, så følge med og ta vurderinger underveis på hvor lenge du må vanne.

Når starter dere å selge ferdigplen?

På våren må vi vente på at jordet tørker opp slik at vi kan kjøre med traktor på det. Samt at vi må ha noe varme slik at veksten får satt i gang og gresset begynner å bli grønt. Ofte vil dette være i månedskiftet april/mai, men vi har opplevd både gode og dårlige forsommere med oppstart både i mars og juni. Så dette varierer fra år til år. Ta kontakt!

Når kan man bruke ferdigplenen etter den er lagt?

Ferdigplenen kan begynne å brukes når den har begynt å feste seg. Normalt vil dette være etter ca 2 uker. Men det er en fordel å avvente den mest aktive bruken som fotballspilling og hunder i voldsom lek noen uker til for å gi ferdigplenen best mulig vilkår for å etablere et godt nett med røtter.

Hvor lenge ut på høsten kan jeg legge ferdigplen?

Du kan legge ferdigplen helt frem til frosten kommer. Ofte avslutter vi rundt november, men det kan variere fra år til år avhengig av været.

Hvor lenge kan ferdigplen stå etter jeg har mottatt det?

Ferdigplen er ferskvare og bør rulles ut så fort som mulig etter du har mottatt det. Hovedregelen er samme dag. Det kan variere noe etter vær og temperatur, for eksempel vil det på sommeren være viktigere å få det ut samme dag, mens om høsten når været er kaldere kan det stå noe lengre. Ta kontakt og få råd etter når på året du bestiller hvis du er usikker.

Når kan man begynne å klippe ferdigplen?

Ferdigplenen kan klippes når den har begynt å feste seg. Normalt vil dette være etter ca 2 uker (det er så lenge vi anbefaler å vanne etter legging). Nå har den vokst seg ganske høy på 2 uker, så start klippingen noe høyere og gå jevnlig ned på klippehøyden de neste gangene. En regel er å ikke klippe mer enn 1/3 av gresset høyde ved klipping.

Hvordan unngå mose på plenen?

Alle planter trenger 3 ting for å leve. Lys, vann og næring! Sørger du for at den har det, og at den har riktig mengde av det, så vil du lykkes med en frodig, grønn og flott gressmatte.

Hvordan bli kvitt mose i plenen?

Har mosen allerede etablert seg i plenen finnes det noen tiltak du kan gjøre for å bli kvitt den. Bruk ugressmiddel mot mose som du finner hos hagesentrene. Bruk en plenlufter for å få opp uønsket vekst. Etterså med gressfrø. Sørg for god vekstvillkår for gresset i tiden fremover

Råd og tips

Hvor lang tid tar det å legge ferdigplen?

Forvent å bruke 3-4timer per 100kvm per person. Dette kan variere med tanke på hvor langt man må bære og hvor mye kutting og tilpasning som kreves.

Hvor tykk er ferdigplenen?

Tykkelsen på ferdigplenen kan variere noe etter jord og vekstforhold. Men normalt er selve mattet 1,5-2cm tykk. Deretter kommer gresset på toppen. Skal du legge ferdigplen inntil heller eller beleggningstein anbefaler vi like vell å beregne noe mer høyde da plenen fort hever seg og kryper oppå. 3cm er et godt utgangspunkt fra ferdig planert underlag til topp helle/stein.

Hvor mye jord må jeg ha under ferdigplenen?

Skal du følge boka bør du ha minimum 30-40 cm med jord. Men vi har fått tilbakemeldinger fra kunder som har opplevd gode resultat helt ned i 20 cm. Risikoen er tørke og næring, jo mindre jord, du har så vil det naturligvis være mindre reserver av dette i underlaget. Hva som er under jorden har også noe å si, er det bare en sprengt tomt med stein er det viktigere med nok jord enn om det er en gammel skogbunn. Dette fordi det fortsatt er kapillærtransport i en skogbunn som kan holde på vann og næring, mens i stein/pukk er det ingenting.